8 bit, 16 bit tabirleri yıllar önce çıkan 8 bit işlemcili (Famicom,Nes) ve 16 bit işlemcili (Nec,Hudsons) konsollar ile kültüre yerleşmiş tabirlerdir. O aletlerin ve daha sonraki makinaların kullandıkları işlemcileri ifade etmektedir. Tabii ki bu işlemcilerin kullanımı aletlerin renk ve ses kapasitelerini de etkiliyordu. Bit tabiri bilgisayar dilinde ikili yani 0 ya da 1 olan kullanılabilir/tutulabilir en atomik parçayı ifade eder.
8 bit işlemci ile bir piksele 8 bitlik veri yansıtıldığını düşünebilirsiniz, bu da 2üzeri8 ettiği için 256 renklik bir paleti kullanabiliyorsunuz demektir. Aynı şekilde 16 bit için 2üzeri16 dan 65.000 ve 24 bit (her rengin kendi 8biti var) için 2üzeri24 ten 16 milyon tane renge sahip bir paletten tercih yapabildiklerini düşünebilirsiniz. Yanılmıyorsam, 32 bit grafikler yine 24 bit grafikler gibi ancak 8 bitlik bir kısım da ekstra transparanlık için kullanılıyor.
Modern oyunlar bu sınırlara takılmak zorunda olmasa da 8 bit kültürü, 16 bit kültürü, öyle bir seviyedeki artık teknolojik sınırlandırmalarımızı ifade etmiyor; retro/eski tarz oyun, müzik ya da başka bir kültürel olgu için belirtiliyorlar. Daha elektronik, futuristik müzikler ya da modern gözlerimiz (: için fazla sert, cırtlak görseller gibi. Ancak yine burada da 8-bit olanlar daha keskin ve daha ilkel tutularak, 16-bit olan farkı korunuyor.
En temelinde işlemci gücü farklı ile ortaya çıkan bu farklılığın şu an pek bir öneminin kalmamasının sebebi 32 bit in çoğunlukla bize yani programlara yetiyor olması. Matematiksel, mantıksal işleri yapan, fazla hızlı bir şekilde toplayan, çıkaran programlarınızın çoğu bu sebeple 64 bit sistemlere geçtiğinizde çok da büyük kazançlar elde etmiyor. Ancak iş video işlemeye geldiğinde bu durum biraz değişiyor.