Windows'un açılmaması, fonksiyonel olarak çalışmaması gibi durumlarda elimizde Windows kurtarma diskinin olmasının büyük bir avantajı vardır. Bu disk içerisinde Windows Kurtarma Konsolu adı altında Windows'umuzu tekrar fonksiyonel hale getirebilecek yazılımları içermektedir. Özetle Windows kullanan her insanın elinde olması gereken bir disktir.
Bu diski oluşturmamız için takip etmemiz gereken adımlar şunlardır:
- Başlat Menüsünden Denetim Masası'na giriyoruz
- Buradan Sistem ve Güvenlik(System and Security) başlığı altından, Bilgisayarı Yedekle'ye(Back up your computer) tıklıyoruz.
- Karşımıza çıkan ekranın sol kısmından, Create a system repair disk (Sistem düzeltme diski oluştur) kısmına tıklayarak diski oluşturmaya başlıyoruz.
Not: Bunları yaparken bilgisayarımızın CD/DVD-RW sürücüsünde boş bir disk olduğuna emin olun.
- Bundan sonra karşımıza Kurtarma Diski oluşturma penceresi açılacaktır. Buradaki listeden boş diski taktığımız sürücüyü seçiyoruz.
- Son olarak da Diski oluştur(Create Disk) butonuna basarak diskimizi oluşturuyoruz.
Bu oluşturduğumuz disk'in bize faydası Windows'umuzun açılmaması durumunda disk takılı durumda iken bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda Windows'un kurtarma konsolunu açacak olmasıdır.
Bu Windows kurtarma konsolu aşağıdaki gibidir:
Burada karşımıza çıkan seçenekleri özet geçmek gerekirse;
- Startup Repair, Windows'un açılmaması durumunda bunun sebebini bulup düzeltir.
- System Restore, Windows belirli zaman aralıklarıyla kendi durumunu bir şekilde kaydedip ilerleyen zamanlarda bi hata oluşması durumunda Windowsunuzu geçmiş bir tarihe geri yüklemekle yükümlüdür.
- System Image Recovery, Windows üzerinden oluşturduğunuz Sistem Görüntüsü dosyasını geri yüklemenize olanak sağlar.
- Windows Memory Diagnostic, Bilgisayarınızı donanımsal olarak oluşmuş bir hataya karşı tarar ve düzeltmeye çalışır.
- Command Prompt, Komut istemini çalıştırır böylece basit işlemlerinizi (Dosya taşıma, silme, yükleme, diski taratma, format vb.) bu komut isteminden yapabilmenize olanak sağlar.