BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Civilization 5 te bir şehir ne kadar genişler, iki şehrin arasındaki mesafe ne olmalı ve nasıl toprak (tile) ele geçirebilirsiniz?

0

Civilization 4 ten sonra tile yani altıgen toprak parçası ile ilgili bazı uygulamalar değişti. Her ne kadar Civ 6 çıkmış da olsa Civ5 hala oynayıp sevilesi bir konumda olduğu için ondan bahsetmekle yetineceğim. Bu sıra tabanlı strateji oyunu bazen kaydedip günlerce devam edebildiğiniz garip bir oyun türünün bir parçası olmasına rağmen her şey şehirleri kurmanızla başlıyor ve tabii ki oyunun geri kalanını büyük ölçüde şehirleri kurduğunuz yerler etkiliyor. 

Civ 5 de bir şehir üstünde başka bir oynama yapmadan en fazla 3 tile lık mesafeye kadar genişler, bu toplamda 36 toprak parçası (tile) demek, şehrin kendisi ile beraber 37 tile. Bu sınırın ötesinde toprak da satın alamazsınız, ancak bu sınırı aşmanın başka yolları da mümkün; her şeyden önce eğer şehir gerçekten fazla kültür üretiyorsa, kültürel sınırlarınız belli koşullar altında 5 toprak parçası (tile) a kadar çıkabilir, bu ekstra toprakların kaynaklarından faydalanabilirsiniz ama onların üstünde çalışamazsınız. 

Topraklarınızı genişletmenin bir başka yolu ise, ek paket yüklü olmayan oyunda Great Artist ile kültür bombası (Culture Bomb) atmak ya da Gods and Kings yüklü oyunda Great General ile Citadel (Build a Citadel) kurmak olabilir. Tabii ki diplomatik yeteneklerinizi ya da gücünüzü kullanarak başka bir oyuncudan şehir istemek ya da direk savaş ilan edip, topraklarını ele geçirmek de her zaman olan bir seçenek. (: Bunlar dışında başka bir uygarlıktan toprak çalmanın bir yolu bulunmuyor. 

Şehirler arası Mesafe

Bu konu her zaman çoklu oynadığımız oyunalarda ilk tavsiye zincirlerinden birinin çıkmasına sebep olurdu. Zira fazlasıyla önemli olabiliyor çünkü size yakın başka oyuncu varsa iki şehrinizin birleşmesini engelleyecek şekilde ya da ihtiyacınız olan ürünleri almanızı engelleyecek şekilde kurulabilir. Bir şehir, başka bir şehire 4 tile (altıgen toprak parçası) lık mesafeye kurulamaz bu sebeple şehirlerinizi kurma şekliniz bir çok başka gelecek şehrin konumunu belirleyebiliyor. Ben eğer ekstra gerekli bir ürün almam gerektiği durumlar dışında şehirlerimi birbirinden 6 tile lık mesafeye kuruyorum.

Eğer planlı ve halkınız mutlu olarak ilerliyorsanız şehir sayısını çok artırmak sorun olmayacaktır. Az tutmak ise fazlasıyla tehlikeli olabilir zira her zaman tam tersini düşünen bir komşunuz olabilir. Düzgün bir uygarlığın en önemli başlangıçlarından biri şehirlerin birbirleriyle ulaşım yollarının açık olmasıdır, bu sebeple eğer istediğniz bir ürün toprak yüzünden ana şehir grubunuza uzak bir yere şehir kurduysanız, ya aralarından sürekli asker bulundurup, oralara gelen komşularınıza artislik yapın, ya da orayı da kaplayan ama ekonominizi çok çökertmeyecek bir şehir daha kurun. Yeni şehir konusu her anlamda bir denge durumu olduğu için eğer çok şehir yapıcak gibi görünüyorsanız başka sosyal politikalırınızı (Social Policy) ona göre yapmaya dikkat edin. 

City-State (Şehir Devleti) lere her zaman dikkat edin, masumca ve hızlıca toprak genişletme konusunda çok iyi olabiliyorlar. Ama onlara dostane yaklaşır ve toprak anlamında çevrelerini sararsanız abim güzel abime bağlayabiliyorlar. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER