Windows Powershell temel olarak, Microsoft un abi yeter bu komut satırı saçmalığı, biz de kendimizden soğuduk bir core a inmek lazım diyerek, unix sistemlerinin terminallerine benzeyen bir program çıkarmak istemelerinin sonucudur. Geç bile kaldılar ama olsun, Visual Studio Code olsun, yeni çabalar olsun toplamda biraz genel güncel trendi geç de olsa yakalama çabası ki biraz başarılı olmaya da başladı. Internet Explorer ı Edge diye kimseye yutturamazlar orası ayrı. Powershell ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz:
- Resmi Powershell Dökümantasyonu (İngilizce)
- What is PowerShell & What can you do with it? @Digital Citizen (İngilizce)
Powershell gittikçe gelişiyor Windows 8 de bir çok özellik kısıtlıydı mesela bildiğim kadarıyla Ctrl+C ve Ctrl+V ile olan kopyala-yapıştır, şu an Windows 10 da mevcut ama eskisinde yoktu. Bu sebeple ya da başka bir şey yüzünden bu basit işlemde tıkanmış olabilirsiniz, bunun çözümü basit:
- Mouse ile Powershell de bir alanı seçin Enter (ya da Ctrl+C) a basın. Clipboard a yani, geçici tahtaya alınmış olur, başka bir program penceresine gidip yapıştır/paste (ya da Ctrl+V) diyerek onu yapıştırabilirsiniz.
- Yine Mouse ile üst bara sağ tıklayıp, edit/değiştir e basıp, oradaki copy/kopyala - paste/yapıştır butonlarını kullanabilirsiniz.
- Klavye ile bahsettiğim üst barı açabilirsiniz; Alt+Space e basarak. Orada da yön tuşlarıyla işlem yapabilir ya da "e" ile Edit/Değiştir e gelip, yapıştırmak için "v" ye basarak işlem yapabilirsiniz. (e ve v ingilizce için tabii ki)
Bir metni sadece klavye ile seçmek için, Shift e basılı tutarak yön tuşları ile onu seçebilirsiniz.
Komut satırında "&" işaretini kullanarak birden fazla komutu yanyana yazarak çalıştırabiliyordunuz ancak powershell işlem biraz farklı çünkü "&" işareti başka işler için kullanılan özel bir işaret. Burada ardarda çalışan birden çok işlemi beraber yazmak için ";" işareti kullanılıyor ve bu sayede ilk komutta sorun olsa bile ikincisi yine de çalışıyor:
komut1; komut2
Shell, kabuk demek. Sizin yaptığınız işlemler çekirdeğin etrafında takılmak olduğunu düşünürseniz, bu terimi daha iyi anlayabilirsiniz. Yani makine dilinde olmasa da bir script diline ihtiyacınız var iletişim için ancak, çekirdeğe zarar vermeyen bir şey olması lazım. Bu sebeple linux daki gibi kullanıcı izinleriyle fazla uğraşmak yerine, admin izniyle programı çalıştırmalı ve belli şeyleri açıyor olmalısınız. Eğer Powershell inizde yazdığınız powershell scriptlerini çalıştıramıyorsanız; öncelikle Powershell i açarken sağ tıklayarak "Run as Administrator" / "Yönetici olarak Aç" demelisiniz. Ardından, imzasız scriptleri açabilmek için şu komutu girmelisiniz:
set-executionpolicy remotesigned
Eğer script yazma kullanma işine girdiyseniz, Microsoft un şu dökümantasyonunu okumanızı tavsiye ederim: Running Scripts