Intranet, bir kuruluşun bilgi veya ağ işletim sisteminin herhangi bir bölümünü paylaşmak için organizasyon içinde güvenli olarak Internet Protokolü teknolojisini kullanan özel bir bilgisayar ağıdır.
Bu terim, internetin aksine örgütler arasında bir ağ yerine bir organizasyon içindeki bir ağı ifade eder. Bazen terim, örgütün organizasyonun iç web sitesine sadece atıfta bulunabilir. Ama kuruluşun bilgi teknolojisi alt yapısının daha kapsamlı bir parçasına.
Birden çok özel web sitesini barındırabilir ve önemli bir bileşeni de iç iletişim ve işbirliğinin odak noktasını oluşturmaktadır.
Bilinen Internet protokolleri herhangi bir intranette bulunabilir.
- HTTP (web servisleri)
- SMTP (e-posta)
- FTP (dosya transfer protokolü) gibi
Internet teknolojileri genellikle eski bilgi sistemlerini modern arayüzlerinde kurumsal veri barındırmayı sağlamak için kullanılmaktadır. Intranet, internetin özel bir analog versiyonu olarak ya da bir kuruluş ile sınırlı özel bir internet uzantısı olarak algılanabilir.
İlk intranet web siteleri ve ana sayfaları 1996-1997 yılında organizasyonlarda görünmeye başladı. Resmi olarak kayıtlı olmasa da, intranet terimi ilk olarak 1992 yılında üniversiteler ve teknoloji şirketleri gibi bunu erken benimseyenler arasında ortak kullanım alanı oldu.
Intranet, extranetten farklıdır.
İntranetler genellikle organizasyon çalışanları ile sınırlı iken, extranete müşteriler, tedarikçiler, veya diğer onaylanmış kişiler tarafından erişilebilir. Extranet kimlik doğrulama, yetkilendirme ve hesap (AAA protokolü) için özel hükümler ile internet üzerine bir özel ağ uzatır.
Intranet, yetkisiz dış erişimden kendisini koruyan bir güvenlik duvarı ile ağ geçidi aracılığıyla internete bir ağ geçidi sağlayabilir. Ağ geçidi genellikle kullanıcı kimlik doğrulaması, mesaj şifreleme ve organizasyon bilgilerine, işlem kaynaklarına erişmek için off-site çalışanlara yönelik sanal özel şirket ağı (VPN) bağlantısı uygular.
Kullanımı
Aslında nasıl internet için oluyorsa intranet de neredeyse tüm çalışma ortamlarına yardımcı bir araçtır. İnsan kaynakları, eğitim, güvenlik, üretim, tüketim, dağıtım, toplama, servis vs. gibi sektörlerin işine yarayabilir. En çok bu iş sistemleri için kullanılması muhtemeldir.
- Çalışma grupları
- Belge paylaşımı
- Oryantasyon
- Çalışma grupları
- Tedarik ve dağıtım ilişkileri
- Alış-veriş,
- Destek
- Ortak iş programlama