BİLGİ SAYAMIYORUM beta

MAC Nedir? MAC adresimi nasıl öğrenirim?

0
MAC, Media Access Control, Türkçe olarak Ortam Erişim Kontrolü, kısaltılmıştır. Bu adres sayesinde bilgisayar,tablet gibi cihazların ağa bağlanması yani ağı tanımasını sağlar. Bu tanıma işlemi protokoller yardımı ile olmaktadır. Bu protokollerin kullanıldığı en çok ağ tipleri ise; 
MAC adreslerinin kullanımının biraz daha teknik kısmı ise, MAC adresleri 48 bitten oluşmaktadır ve hexadecimal sayı sisteminde yazılmaktadır. Adresin ilk bölümü, ilk 24 bitti, üretici firmaya aittir. IEEE tarafından üretici firmaya verilen adrestir.  İkinci bölüm ise üretici firmanın ürüne verdiği adrestir.  Bu adres üretici firma tarafından ürünün içerisinde bulunan ROM ( Read Only Memory ) üzerine kaydedilir ve değiştirilemez. 
 
MAC adresinin ağ içerisinde kullanılması:
 
Ağda dolaşan veri paketleri MAC adresleri sayesinde hedefe ulaşıp ulaşılmadığını anlar. Ethernet teknolojisinde bir bilgisayar veri paketi yolladığında ağda bulunan tüm bilgisayarlara bu paketler ulaşır. Her bilgisayar, paketlerin ilk bölümü olan alıcı MAC adresini okur ve kendi MAC adresi ile karşılaştırır. Eğer gelen paket kendi MAC adresi ile uyuşursa bunu işleme koyar, değil ise göz ardı eder. Ethernet teknoloji güvenlik açığı fazlaca vardır. Bazı yardımcı programlar sayesinde MAC adresi kontrol etmeksizin paketler okunabilmektedir.   Güvenlik için kablosuz ağlarda MAC adresi filtrelemesi yapılabilir. MAC adres ile IP adresleri arasındaki iletişim ARP ve RARP protokolleri ile gerçekleşmektedir.
 
MAC Adresinin Öğrenilmesi:
 
Windows işletim sisteminde;
Başlat -> Çalıştır ( Arama kısmına ) -> cmd yazın.
Karşınıza DOS ekranı gelecektir. ipconfig  -all yazarsanız IP ve MAC adresinizi öğrenebilirsiniz. Sadece MAC adresi için “getmac” komutunu kullanabilirsiniz.
 
MAC OSX işletim sisteminde;
Bilgisayar ekranınızın üst kısmında bulunan System Preferences seçeneğini tıklayarak Network tercihini seçiniz. Show listesinde seçtiğiniz Built-in Ethernet altındaki Ethernet ID: 'nin karşısındaki ifade sizin kablolu ağ bağlantısı için kullanacağınız "ethernet MAC adresinizdir.  Kablosuz ağ bağlantısı için kullanacağınız "Wireless MAC adresi", "Show" listesinde "Airport" seçeneği altındaki "Airport ID:" 'nin karşısındaki ifadedir.
 
UNIX Tabanlı İşletim Sisteminde;
UNIX tabanlı işletim sistemlerinde ethernet bağdaştırıcıları, bge0, ie0, eth0 vb. şekillerde ifade edilmektedir. Ethernet bağdaştırıcılarına ait bilgilere ulaşmak için öncelikle "su" komutuyla "root" olunuz. Sonrasıda komut satırına "ifconfig -a" yazınız ve "enter" tuşuna basınız. Ethernet bağdaştırıcılarınıza ait bilgilere, aşağıdaki örneklerde göründüðü şekillerde ulaşabilirsiniz.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER