Network ile ilgilenenlerin Cisco firması ve Cisco kelimesi yabancı gelmiyor olsa gerek. Genellikle iş yerlerinden istenen ve 2 senelik geçerliği olan, bittiği zaman istenildiği taktirde tekrar sınava girilerek uzatılabilmektedir.
İlk başta Cisco’nun sayfasından bir hesap açıyorsunuz. Burada sınavları aldığınız sertifikaları ve benzeri şeyleri görebilirsiniz.
Konumuz olan sertifikalardan bahsetmek gerekirse;
Yukarıda bulunan tablo aslında içeriklerini anlatmaktadır. Sertifikaların kaça ayrıldı, adımlarını göstermektedir. CCENT sertifikası yaklaşık yeni çıkmış bir sertifikadır. Eskiden ilk başlangıç seviyesi CCNA idi. CCNA almak için CCENT almak şart değil ama CCNP almak için CCNA sertifikasını almak gerekmektedir. CCDE ise için önceki sertifikalar ihtiyaç yoktur.
Kısa özelliklerinden bahsetmek gerekse;
- CCENT ( Cisco Certified Entry Networking Technician ) : Cisco’nun yeni oluşturduğu sertifikasyon programlarından biridir. Bundan önce başlama seviyesi CCNA idi. CCENT sertifikalı ağ uzmanları, işletmelerin temel düzeydeki iletişim ağlarını kurabilir ve yönetebilir. ICDN1 ( Interconnection Cisco Networking Device ) eğitimini almak zorundadır ve sınavını geçmesi gerekir.
- CCNA ( Cisco Certified Network Associate ) : CCNA uzmanları, network altyapılarını en verimli şekilde dizayn etmek, kurmak, iletişimi sürekli kılmak, performansı arttırmak ve altyapıdan kaynaklanan problemleri -oluşmadan- çözerek toplam network maliyetini düşürmek için gerekli uzmanlığa sahip olduklarını ispatlanmış network profesyonelleridir. ICND1 ve ICDN2 eğitimlerini alıp, ICDN2 sınavını geçmek zorundadır.
- CCNP ( Cisco Certified Network Professional ) : CCNP sertifikası ağlar hakkında ileri ve köklü bilgi birikimini elde eder. 100’den 500’ e kadar şubeli büyük kurumların yerel ve geniş alan ağlarında kurulum,ayar ve problem giderme yapabiliriz. Bu ağlardaki teknolojiler; Güvenlik, Quality of Service (QoS), VPN ve Broadband konularını kapsamaktadır.
- CCIE ( Cisco Certified Internetwork Expert ): Dünya’da son derece az sayıda olan CCIE ‘ler network konusunda dünyaca tanınmış otoritelerdir. CCIE sertifikasyon u için verilmesi gereken zorlu sınavı aşabilmek için, CCNP sertifikasyonunun ardından en az 2 yıllık yoğun tecrübe gerekmektedir.
CCNA için study guide’ lar sınav soruları Google dan basit aramalar ile ulaşabilirsiniz. Laboratuvar sınavları için oturduğumuz yerden uygulama yapabilmemizi sağlayan Cisco Packet Tracer programı bulunmaktadır. Şuan 5.0 sürümü en güncel sürümlerindedir.
Cisco Packet Tracer genel anlatım ve basit uygulamalarla ilgili makaleler ileride eklenecektir.