BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Git kullanırken, yerel makinenizdeki ve uzaktaki bir git branch i (farklı versiyonlu dallanma) nasıl silinir?

0

Git in genel kullanımı dahilinde bir proje oluşturulduğu zaman o projeyi müdahele etmek istediğinizde, bir ağacın ana kolonundan ayrılan bir dal gibi davranmanız gerekiyor. Bu dal dahilinde yaptığınız işleri hep kendi dalınızda da tutabilirsiniz ana akışa da gönder diyebilirsiniz. Zira çok kişili bir proje yapıyorsanız, herkesin kendi işini yaptıktan sonra eklemeleri ana kolona yollamaları ve diğer dallardan gelenlerle üstüste binmeden çalışabilmeleri beklenir. Git kullanmanın da temelinde bu ortak çalışma ve versiyon kontrolü yatıyor zaten. Daha detaylı bilgilere girmeden önce basit başlamak istediğim için bugün sadece git dallarından (branch) birini kendi bilgisayarınızdan ve işlerinizi gönderdiğiniz uzaktaki ana bilgisayardan nasıl silersiniz onu göstereceğim.

Yerel yani kendi bilgisayarınızdaki bir branch i silmek için, bence öncelikle silmediğiniz başka bir branch e geçin mesela burada "sabitBranch" ve işleminizi öyle yapın:

git checkout sabitBranch
git branch -d silinecekBranch

Burada "-d", "--delete" anlamına gelir. Bu eğer bu branch ana akım ile birleştirilmişse silmenize izin verir, yaptıklarınızı ekleyin uyarısı vererek. Ama eğer bunu umursamaz ve "--delete --force" demek isterseniz "-D" kullanırsanız, merge işlemi yapılıp yapılmadığını umursamadan yerel branch i silersiniz.

Uzak bilgisayardaki ana kola bağlı branch inizi silmek için ise aşağıdakilerden biriniz kullanabilirsiniz, burada ana kolun yani master branch in ismini "origin" olarak varsaydım, git kullandığınızda çoğunlukla göreceğiniz gibi:

git push origin :silinecekBranch
git push origin --delete silinecekBranch

Üstteki ikinci seçenek Git 1.7 den sonra gelen daha güncel ve daha güvenli duran (: bir seçenek olduğu için onu tavsiye ediyorum. Bu işlemleri yaptıktan sonra ana kola bağlı dallarda çalışan tüm diğer bilgisayarlara branch listesi temizle demeniz gerekiyor, zira bu işlemler referans izlerini yok ettiği için bunu yapmazsanız, bu dal, branch listesinde sildiğiniz hala gözükecektir:

git fetch --all --prune

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER