Çocukken bunu yapardık, sanki çok bir işimize yarayacak gibi tüm siteyi, resimleriyle iç sayfalarıyla filan indirip üstünde oynamaya çalışırdık. Tabii ki en basit html kodundaki değişiklik işe yarayıp bir şeylerin yerini değiştirdiğimde filan da çok sevinirdim. İleri sarıyorum; lisede de programlama öğrenme merakı hafif hafif geldiğinde yine denerdim böyle şeyler ama tabi biraz daha anlayarak, stillerin, kutuları, görselleri farkında olarak değiştirirdim. Ben programcı olup olmayacağımdan bu şeyler yüzünden emin olamadım çünkü arayüz öğeleri de her zaman bir ilgi konusuydu benim için. Sonra tanıdığım diğer insanlarla beraber üniversitede internet programcısı (: olmaya yavaş yavaş başlarken bu sefer, hangi site nasıl çalışıyor, ne görsel öğeler eklemişler diye incelemeye başlıyorduk. Tabii kaynak inceleme daha rahat bir hale geldiği için istediğimizde stenin html ini kopyalayıp üstünde oynayabiliyorduk.
Programlama öğrenmeye başladığımda bu biraz çekiciliğini kaybetti zira dinamik sitelerin sadece kaynağından arayüzünü görebiliyorduk ama ara sıra bir siteyi tüm içeriğiyle birlikte sisteme indirip çevrimdışı çalıştırma ihtiyacı duydum. Ama bu daha çok görselleri için ya da yapı üzerinde kendi denemelerimi yapmak içindi. Son yıllarda pek buna ihtiyaç duymadım ama ne zaman bu tarz bir iş olsa aklıma kolaylığı sebebiyle hemen HTTRACK geliyor. Bu programdan önce bu işlem için bir program kullandım mı onu bile hatırlamıyorum. Kullanımı ise çok basit:
- httrack.com adresine gidin.
- Download kısmında platformunuza uygun olan versiyonu sağdaki linkler ile indirin.
- Program açıldığında bir proje adı, kategorisi ve indirileceği yolu belirleyin.
- Sonra açılan kısımda (web address, url) indirmek istediğiniz sitenin adresini yazın.
- Kendiliğinden olan hali işlevsel ama "Set Options" diye indirmenin parametrelerini belirleyebilirsiniz. Resimleri indir, en fazla 3 katman derine in, şunları indirme gibi.
- Devam (Next) dediğinizdeki ekranda, uzak bilgisayara indirme işlemi yapmak istiyorsanız, onun özelliklerini seçmeniz gerekiyor, bağlanılacak yer, tamamlanınca bağlantıyı ya da bilgisayarı kapatıp kapatmamak gibi.
- Alttan Tamam (Finish) diyerek işlemi başlatabilirsiniz. Süreç gerçek zamanlı olduğu için istemediğiniz ya da sorun olan dosyalar için sağ taraflarındaki SKIP tuşuna basarak onları atlayabilirsiniz.
- İşlemler bittikten sonra, tüm sitelerinizi indirdiğiniz yerdeki ana "index.html" ile ya da her birinin kendi sayfa dosyaları ile sitelere ulaşabilirsiniz.
Internet Download Manager ın da bir site çekme aracı varmış sanırım ama hiç kullanmadım. Bunlar dışında tabii ki Linux kullanıyorsanız siteyi, "wget" ile terminal üstünden indirmeye de çalışabilirsiniz. O da şu şekilde:
wget --mirror -p --html-extension --convert-links www.osman.com
özelliklerinin açıklamaları:
-p : tüm resimleri indir.
--mirror : tüm dosyalamayı aynen geçirir, zamanlama ve bağlantıları korur, sınırsız derinlik.
--html-extension : .html uzantısınu koruyarak indir.
--convert-links : sayfa yollarını, dosyalar üzerinden ulaşılabilecek hale getir.
-r : hepsini indirir.
--limit-rate= 10000 : indirme hızı limiti 10000.
-w 100 : istekler arasında 100 saniye bekle.