Hard Disk ( Sabit Disk ) ler zamanla yavaşlamaz, daha doğrusu 5-10 yıl geçtikten sonra bile farkedilebilecek ölçüde bir yavaşlık göstermezler. Disk ler yalama olabilir ya da aşınabilir bu da çok uzun zaman dahilinde ve yine çok az olur. Ama "Bad Sector" oluşursa sabir disk kaynaklı bir sorun bariz olarak bilgisayarınızı etkileyebilir.
HDD ( Hard Disk Drives ) ler de durum bu şekilde iken SSD lerde ( Solid State Drive ) yoğun kullanımla birlikte eskime gerçekleşebilir.
Her halükarda test süreçleri dışında diğer parçaları olduğu gibi sabit diski de maksimum kapasitede kullanmamak yararlıdır. Yani sabit diski sürekli olarak nerdeyse tamamen dolu olarak kullanmak ya da ram i sürekli maksimum kapasiteye yakın çalıştırmak bu parçaların ömürlerini kısltabilir.
İşlemciler de zamanla hasar görebilir. Sürekli maruz kaldıkları yüksek ısı sebebiyle kalıcı hasara sahip olabilirler. Aslında bir işlemcinin ortalama ömrü 7 yıldır. Core2 Duo gibi işlemciler daha gelişmiş olduklarından ve diğerlerine göre daha az ısındıklarından bu 7 yıllık süreç de belirli oranda artmaktadır.
Bilgisayarın yavaşlamasını sağlayan genellikle işletim sistemidir. Bunu gidermenin de yolu tabii ki yeni bir sistem kurmaktan geçiyor. Tabii ki işletim sistemine sürekli format atmak yararlı bir şey değil.
İşletim sisteminiz içinde sık sık program yüklüyor ve siliyorsanız bunların paylaşılan "dll" leri saklanır. Bu sürekli kullanımdan kaynaklanan ve işletim sistemini sürekli bir yavaşlamaya iten örneklerden bir tanesi. Bazı programların kapladıkları yerler zamanla artabilir ve bu da sabit diskinizin şişmesine ve çalışılıcak yeterli yer bırakmamasını sağlayabilir. ( Özellikle windows sürümleri. )
Yüklü uygulamaların ne kadar yer kapladığını görmek | Bilgi Sayamıyorum
Ara sıra da olsa sistem yedeği alıp baştan bir işletim sistemi kurmak yararlıdır. Bu konuda şöyle bir şey söylebilirim.
6 ayda bir sistem kurmak gerekli değilken, 3 seneden fazla aynı sistemi kullanmasanız da olur (: