MMORPG yani çok oyunculu devasa çevrimiçi rol yapma oyunu (: (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) oynamak tabii ki basit bir şekilde oyun oynamaya benzemiyor. En temelinde çoğu tek kişilik oyun, oyun süresi denen bir ifadeye sahipken devasa online oyunlar bu tanımı pek sevmezler. Zira yüzlerce saat oynayıp hala en iyilerden biri olmayabilirsiniz ve yıllarca oynamaya devam edebilirsiniz.
Bu oyunlara örnek olarak:
- World of Warcraft
- Star Wars: The Old Republic
- Knight Online
- Metin 2
Bu oyunları oynarken en önemli noktalardan biri de oynaycağınız sunucuyu belirlemektir. Örnek olarak World of Warcraft oyununu oynayan milyonlarca insan var ve bu insanlar oyunu aynı sunucuda (server) oynamıyor tabii ki. Birbirinin nerdeyse aynısı oyun evrenine sahip yüzlerce sunucuya paylaştırılmış olarak yer alıyor bu insanlar. Bu anlamda oyunu oynayacağınız sunucuyu (server) seçmek önemli bir unsur da olabilir.
Sunucu seçmek dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabilirim.
Sunucu konumu, ülkesi
Sunucunun (server) fiziksel olarak nerede yer aldığı önemli bir konudur. Çünkü o sunucunun çoğunlukla orada yaşayan insanlar tarafından kullanılma ihtimalini gözardı etmeyiniz. Tabii ki bu çok değişkenlik gösterebilir. Almanya'daki bir sunucunun oyuncu kitlesini Polonyalı ve Türk oyuncular oluşturuyor olabilir. Ama özellikle Türkiye'de iseniz, Avrupa sunucusu kullanmaya dikkat edin ve mümkün ise yakın bir tane olsun.
Sunucu kitlesi
Eğer türk oyuncularla birlikte oynamak istiyorsanız, genellikle toplanılan belirli sunucular olabiliyor. Onları arayıp bulup onları kullanabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızın olduğu sunucuları bulmaya çalışın. Zira devasa online oyun oynayan birisine sorulan ilk sorulardan biri "Hangi sunucudasın?" dır.
Sunucu yoğunluğu
Tabii ki "Ağır" (Heavy), "Dolu" (Full), olmayan sunucuları tercih etmeye çalışın. Kolay arkadaş edinebiliyorsanız ve yabancı insanlarla herhangi saçma bir probleminiz yoksa kafanıza esene girmenizin bir zararı yok.
Sunucu Türü - PvP, PvE, RP, PvPRP
PvP: Player versus Player yani oyuncu oyuncuya karşı demektir. Bu anlamda oyunlar sıkça farklılık gösterse de belirli alanların dışında düşman taraftan oyuncuların saldırılarına açıksınız demektir. Ya da Level 15 ten sonra da bu kural geçerli olabilir ama temelde her gördüğünüz düşman taraf oyuncusuyla savaşabilmek için girebileceğiniz sunucu türüdür.
PvE (Normal): Player versus Environment yani oyuncu çevreye karşı demektir. Temel olarak siz istemediğiniz sürece karşı taraf oyuncuları size saldıramaz. Rahat rahat oyununuzu oynarsınız, savaşırsınız filan. Bazı oyunlarda PvP işaretçisi aktif olan oyuncular birbiri ile istedikleri zaman savaşabilirler. Karşı taraf oyuncuları ile savaşmak için şunları yapabilirsiniz.
- PvP durumuna geçerek.
- PvP durumuna geçmiş oyuncuya saldırarak.
- Karşı tarafın NPC (oyuncu olmayan karakter) lerine saldırarak.
- Rakip bölgelere girerek.
- Karşılıklı savaş yapılan bölgelere (Savaş Alanı) girerek.
RP: Role Play yani Rol Yapma demektir. Diğerlerine nazaran, savaşmaktan ve eşya toplamaktan öte oyun evrenine ciddi bir karakter olarak yerleşmek isteyen oyunculara göre olan sunuculardır. Daha kurallı ortamlardır yani.
PvPRP: RP sunucularına ek olarak her yerde PvP kurallarının da etkin olduğu sunuculardır.