Asp.net ile bir proje, site yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de kullandığınız framework versiyonudur. Zira buna baştan karar vermeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Çünkü Asp.net Framework 4.0 ile yazdığınız bir projeyi çeşitli nedenlerle daha sonra 2.0 a dönüştürmeniz gerekibilir ve bu çerçevede kullandığınız kütüphanelerin ya da class ların bir kısmına alternatif aramak zorunda kalabilirsiniz.
Versiyonlar konusunda dikkat etmeniz gerekenler:
- İleri versiyonlarda çok hızlı ve rahatlıkla yapabildiğiniz bir çok işlem eskilerinde yavaş ve zahmetli olabilir.
- Yeni yazılan bir çok dışarıdan ekleme kütüphane yeni versiyonlara göre yazılmıştır.
- Projeyi attığınız sunucunun framework versiyonuna dikkat edin.
- Eğer projeyi atacağınız serverdaki asp.net framework versiyonunu en yüksek hale getirebiliyorsanız gerçekten buna çabalayın. Süreç dahilinde yeni kütüphane, eklenti kullanmamış olsanız bile, ileride kullabilirsiniz.
- Bazı öğelerin ya da öğe özelliklerinin yeni versiyonlar için yer aldığını unutmayın. Mesela radiobutton ların stil anlamında kişiselleştirilebilinir olması 4.0 versiyonunda artmıştır ya da linq kütüphanesi 3.0 - 3.5 ile gelmiştir gibi.
- Dışarıdan eklediğiniz bir çok öğe için de versiyon farklılığı tehlikesi olabileceğinden, indirdiğiniz yerden bunu kontrol etmeyi unutmayın.
- Visual Studio dahilinde bu versiyon farklılıklarını düzeltmek pek problem değil aslında ama yine de işinizi uzatabilir. Projenin "build" edilirkenki versiyonunu değiştirmek de çok basit.
- Açtığınız projeye, "solution explorer" kısmından sağ tıklayın. Listeden "Property Pages" ı seçin.
- Burada "Build" sekmesinde bulunan "Target Framework" ü değiştirin.
- Yeni versiyonlara geçerken pek problemle karşılaşılmasa da, yenilerden eskilere giderken farklılık olma, bozulma ihtimali göz ardı edilemez. Bu anlamda projenin sizden istediği kısımları çıkartmanız gerekiyor.