BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Node.js ile bir javascript dosyasından nasıl sunucu açılır, test sayfası gösterilir?

0

Javascript ve Web dünyası açıkçası yıllar önce daha dar ama daha uğraştırıcıydı. Şimdi ise seçenek çok hep her şeyi yapmak için imkan çok ancak, teknolojilerin yerleşmemesi bu anlamda bir sorun yaratır. Endüstri standardı ya da "yeni büyük" tavrı pek hoş ama çoğunlukla inandırıcı değil. Ancak Node.js bunlardan biri değil, jquery ve javascriptin yükselişi döneminin en sağlam ürünlerinden. Çünkü kendisi bir kütüphane/eklenti vb değil, Javascript kodunu sunucu tarafında çalıştırmanızı sağlayan işinizi ve ağ içi işleri fazlasıyla kolaylaştıran topluca yeni bir ortam; açık kaynaklı, modern sistemlerde çalışır, güncel ve hafif. 

Yeni bir programlama diliymiş gibi düşünmenizi istemem ama, bir şeylerin yeni yapılma şekillerine sahip olduğu için, "Hello World!" tarzı, "Merhaba, ben bunu kullanmaya başladım." sayfasının nasıl gösterileceğinden bahsedeceğim. Öncelikle node.js yi kurmanız gerekiyor, şu adresten uygun olanı indirin. Daha sonra "merhaba.js" adında bir dosya oluşturup içine şunları yazın:

var http = require("http");
var port = 8080;

var icerik = function icerikgetir(istek, cevap) {
     cevap.writeHead(200, {'Content-Type': 'text/plain'});
     cevap.write('merhaba, cevap veriyorum!');
     cevap.end();
}

var sunucu = http.createServer(icerik);
sunucu.listen(port);

Daha sonra terminalden şunu yazarsanız, sunucuyu açmış olursunuz:

node merhaba.js

Daha sonra direk "http://localhost:8080" adresine girerek ya da terminale "curl -i http://localhost:8080" yazarak sunucunuzu kontrol edebilirsiniz. Bununla ilgili unutmamanız gereken, bu işi yapmanın birden fazla yöntemi olsa da yaptığınız işlem çoğunlukla aynı anlama gelmektedir. Mesela fonksiyonu icerik diye bir değişkene attım, bunu yapmadan da direk çağırabilirsiniz. WriteHead kısmı html header için olduğundan, süslü parantez içinde başka bilgiler de ekleyebilirsiniz. İçeriği başka bir değişkende tanımlayıp, "cevap.end()" kısmındaki parantezlerin içinde de o değişkeni çağırabilirsiniz. Sunucuyu dinleme yani "sunucu.listen(port)" kısmı içersinde bir hata kontrolü yaparak, işlem başarısız olursa başka bir şey döndürülmesini de sağlayabilirsiniz. Kısaca bu tek sayfadan yayın yapma eylemi, işin en temeli olsa da fazlasıyla başlangıç.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER