Java yazmaya başlamadan önce tercih yapmanız gereken en önemli konulardan biri hangi derleyiciyi (compiler) kullanmaya karar vermeniz olacaktır. En önemli ve çok kullanılanlardan ikisi "Eclipse" ve "Netbeans" tir. Netbeans ın daha çok savunulduğunu görsem de çevresel çoğunluk itibariyle "Eclipse" kullanılmasını tavsiye ediyorum, zira artık ben de öyle yapacağım.
- JDK, Eclipse kurulumu -ki kendisi kurulmayan bir yazılım- ek detaylar gibi konulara bu yazıda yer verilmemiştir.
- Android kütüphanesi ile ekstra uğraşmanız gerekiyor.
- Netbeans projeleri direkt olarak "Eclipse" içerisine çalışmaz.
Java'da "Hello World" yani alışılagelmiş ilk çıktı, öğreniyorum, dünya duysun (: belirtisi almayı 3 farklı şekilde göstermeye karar verdim zira bunların hepsine java yazarken ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar sırasıyla şöyledir.
- Ekran mesajı
- Konsol çıktısı
- Pencere içinde
import javax.swing.JOptionPane;import javax.swing.JLabel;import javax.swing.JFrame;public class helloworld extends JFrame {JLabel lblResult;public helloworld() {lblResult=new JLabel("HELLO UBERWORLD!");add(lblResult);setSize(300, 100);setVisible(true);}public static void main(String[] args) {JOptionPane.showMessageDialog(null,"HELLO WORLD!");System.out.println("HELLO UNDERWORLD!");new helloworld();}}
- import kullanarak kullanacağımız swing kütüphanelerini ekliyoruz. mesaj kutusu, pencere ve pencere içi label i için bunlara ihtiyacımız var.
- "helloworld extends JFrame" diyerek sınıf oluşturuyoruz.
- "JLabel lblResult" pencere içine koyacağımız label i oluşturuyoruz, constructer dahilinde "HELLO UBERWORLD!" olarak tanımlıyoruz ve daha sonra add(lblResult); diyerek bunu ekliyoruz.
- setSize ve setVisible pencereyi belirliyor.
- "public static void main" metodunda da işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Mesaj kutusuna yaz, konsolda göster ve helloworld çalıştır ki pencere açılsın.