Eğer Linux kurulu ve sunucu olarak çalıştırmak istediğiniz ya da en azından denemek istediğiniz bir bilgisayarınız var ise kesin Apache yi duymuşsunuzdur. Aslında son senelerde NGINX ve node.js ile tekeli kalmadı ama yine de en azından karşılaştırmalarda bile karşınıza çıkacaktır. Çok detaylı kullanımı için belki, config leri üstüne bir şeyler yazarım ama şimdilik basit olsun. Öncelikle sisteminizde apache kurulu mu, isim bazlı arama yaparak bulabilirsiniz:
dpkg --get-selections | grep apache
Bu direk apache2, apache2-utils, libapache2-svn gibi sonuçlar getirecektir ama fazla detay olmaz, çünkü sadece yüklü programlar listesinden arama yapıyor. Ancak eğer şu şekilde kendiliğinden olan 80 portu üstünde beklemede olan HTTP programlarını sorarsak, protokolü, kullandığı dosya, boyut limiti gibi daha detaylı sonuç alabiliriz:
sudo lsof -nPi | grep ":80 (LISTEN)"
Apache nin şu anda aktif olup olmadığına ise şöyle bakabilirsiniz, tabii apache2 kullandığınızı varsayarak:
sudo service apache2 status
Eğer Apache nin hangi modüllerinin kurulu olduğunu öğrenmek isterseniz apache kontrol programını kullanabilirsiniz. Şu örneklerden biri size uyacaktır:
apache2ctl -M
a2query -m
apachectl -m
Eğer Ubuntu kullanıyorsanız muhtemelen sorun yoktur ama Redhat, CentOS gibi bazı sistemlerde bu işlemi apache kontrol yerine httpd ile yapmanız gerekiyor, baştaki yol httpd nin kurulu olduğu yol:
/usr/sbin/httpd -M
httpd -M
Apache kullanırken config dosyasında değişiklikler yaptınız ve programın bu verilerle tekrar çalışmasını istiyorsanız şunu yapmalısınız:
sudo /etc/init.d/apache2 reload
reload apache dökümantasyonun söylendiği kadarıyla graceful restart (nazikçe tekrar başlatma) yapıyormuş. Durdurma, nazik ve düz tekrar başlatma kod satırları ise ayrı ayrı şu şekilde:
apache2ctl -k stop
apache2ctl -k graceful
apache2ctl -k restart
Ubuntunun apache2ctl için olan dökümantasyon sayfasından daha fazla bilgi edinebilirsiniz: apache2ctl - Apache HTTP server control interface