DNS, Domain Name System anlamına gelir ki bu da Name Server/İsim sunucularının nasıl çalışacağının belirlendiği sistemin genel adıdır. Adres barına girilen bir domain, alan adının hangi IP li makineye gideceğinin aşamaları bu isim sunucularında belirlenir. Bu sunucular domain listelerinin nereye gideceğini tutar ya da bir sonraki kullanımlar için saklarlar.(Cache) Böyle olduğunda bu sunuculara DNS Server/Sunucu diyebilirsiniz. Bu sistem şu şekilde çalışır:
Sistem önce kendi yerel ipsi ile yerel ana merkez yani router a gider. Ardından eğer OpenDNS ya da GoogleDNS kullanıyorsanız onunla yoksa direk router ile yazdığınız adresin ilk kısmını yöneten ana otoriteye gider(bunlar dünyada sınırlı sayıda olan en temel sunucular); burası eğer com.tr gibi bir şeyse "tr", değilse "." dır. sonra com/org/gov adreslerinin en tepe sunucularından birine gider. Oradan yazdığınız adresin isim sunucularını bulur ve ip sini sorar. Sonra o adrese bağlanırsınız.
Hostname - Domain Name
Hostname/bilgisayar adı, içeriğin sunulduğu, host edildiği bilgisayarın adı. Eğer ayarlanmışsa alan adı sistemi üzerinde, buradan içerik paylaşıldığının bilinmesini sağlar. Domain Name ise içeriğin paylaşıldığı bilgisayarın ait olduğu yerel ağı belirtir. (Sanal da olabilir) DNS ayarları yapılırken sizden hostname de istendiği için "ns1.superhosting.com" gibi subdomainli (alt alanadı) bir adres yazarsınız. Yani bu işler için klasik olan adres analojisi yaparsak, Domain Name bina isminiz ise Hostname daire numaranızdır. "www.derya.com" ya da "derya.com" ile bağlanılan kısmın, Derya apartmanına gelen ama gitmek istediği daireyi seçmeyen birine gösterilen ana daire olduğunu düşünebilirsiniz.
Tabii ki bu sistem oluşturulurken birbirine bağlanabilen yerel ağlar asıl hedef olduğu için böyle bir örnekleme ile gidiyoruz. Yoksa "blogspot.com" sitesinde "fazlaonemlihayatiminblogu" adlı bir blog açtığınız zaman, ağa size özel bir bilgisayar yerleştirip, "fazlaonemlihayatiminblogu.blogspot.com" adresi ile oraya girmenizi sağlamıyorlar. Bunlar aynı hiyerarşinin korunduğu sanal yapılar halinde kullanılıyor artık.
Şöyle konuyla ilgili ekstra bilgiler de vermek istiyorum:
- IP adresleri direk olarak bir alan adını gösteremez ama bir alan adı sunucusunu gösterebilir.
- Google DNS ya da Open DNS kullanmak internet hızını yavaşlatmaz, kendi internet servis sağlayıcınızdan daha hızlı olan isim sunucularına sahip oldukları için olsa olsa birazcık hızlandırabilirler.
- Fiziksel konumları farklı bilgisayarlar aynı ağa ait olabilirler.