BİLGİ SAYAMIYORUM beta

E-Posta/E-Mail yollarken, postanın kime gönderildiğinin belirtildiği, TO, CC, BCC alıcı kısımları, kimler içindir, farkları nelerdir?

0

E-Posta kültürü, 90ların ortasındaki Hotmail patlamasından sonra, yaşı yetenler olarak birçoğumuz tarafından sahiplenildi, 2000 lerdeki ofis çalışanı furyası ile iyice arttı ve ardından 2010 lar sosyal medyacılığı ile bir yavaşlama sürecine girdi. Ama iş hayatına hala fazlasıyla aktif. Tabii ki onu da yanlış, eksik, fazla kullanan bolca mevcut. Tüm kültürü ve olur olmazları detaylarıyla anlatmak istemiyorum. Basitçe Kime kısmına yazdığınız e-posta (e-mail) adreslerini "To", "Cc", "Bcc" olanlardan hangilerine yazmanız gerektiğinden bahsedeceğim sadece.

TO

Direk ingilizce olarak edat olan "to" kelimesinden gelmiştir; -e, -a, -ye, -ya, -e doğru, karşı, için anlamlarını taşır. Postayı gönderdiğiniz ana kişi. Eğer içerik direkt olarak birini ilgilendiriyorsa ya da içerik ile alakalı bilgilerin muhattabı bir lider var ise buraya onu yazmalısınız. E-Mail ile ilişik olarak gönderilir, varsa başka "To" dakileri ve "Cc"ye yazılı olanları görebilirler, "Bcc"ye yazılı olanları göremezler.

CC

Eskiden, yani baya karbon kopya yapılırkenki eskiden, yazılan yazının altına karbon kağıdı koyup kopyasının çıkartılmasından kalan bir isim: "Carbon Copy". Yazdığınız posta tek bir kişiye hitap etmiyorsa ya da zaten o kişiyi "To" kısmına yazdıysanız ve başkalarının da bu postayı almasını istiyorsanız, onları buraya yazmalısınız, herkese bir bilginin kopyasını dağıtmak gibi. Ancak bu da e-mail ile ilişik olarak gittiği için "To" ve diğer "Cc" dekileri görebilirler. "Bcc" dekileri göremezler. Gönderdiğiniz ileti dahilinde tüm e-posta adresleri de olduğu için daha seyrek kullanılmasını tavsiye ederim.

BCC

"Blind Carbon Copy" den geliyor ismi. Birbirini görmesini istemediğiniz alıcıları buraya yazıyorsunuz. E-Mail ile tam olarak ilişik gönderilmez posta sağlayıcınızın ayrı bir aksiyonu söz konusu. "To" ve "Cc" de yazılı olanları görebilirler ancak "Bcc" de yazan diğerlerini göremezler. Bu sebeple toplu e-posta atıyorsanız ve özellikle birbirlerini görmelerine gerek yoksa bu kısma listeyi yazmanızı tavsiye ederim. Eğer bir postayı "Bcc" olarak aldıysanız bunu anlayabilirsiniz, bazı programlarda biraz uğraşarak bazılarında ise sadece detayı göster diyip, "To" veya "Cc" kısmında kendi adresinizi görmeyerek bunu anlayabilirsiniz. 

E-Posta/E-Mail sağlayıcınız gelen posta filtreleyip ayırırken bazen "To" ve "Cc" kısımlarını kullanıyor. 

Bunların dışında fazla fazla ekstra bilgi isterseniz, şu RFC dökümanlarını inceleyebilirsiniz: 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER