BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Ruby de bir değerin bir listede olup olmadığına ve bir anahtar/key in bir hash in içinde olup olmadığına nasıl bakılır?

0

Ruby de bu büyük listeler içinde şu var mı demek çok basit ve öğretici olduğu için bu iki sorguyu birlikte vermek istedim. Önce herhangi bir değerin bir bir liste/array de olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz:

     sayilar = [0,1,2,3,4,5,6,7,8,9]

     sayilar.include?7

Üstteki ifade bir sayi listesi oluşturup, bu listede "7" var mı diye kontrol ediyor. İsterseniz sorguladığınız değeri parantez içinde de yazabilirsiniz. Yazılı değerler içinde şöyle iki örnek verebilirim, ikisi de aynı işi yapıyor, listede "Tolga" var mı diye kontrol ediyor:

     ['Tolga', 'Onur', 'Ersem'].include? 'Tolga'

     %w(Tolga Onur Ersem).include? 'Tolga'

Hash kelimesi de yine türkçe karşılık için ekstra bir şeyler aradığım bir ifade, aklıma ilk gelen şey: Kodlanmış yığın. En azından anlamı taşır gibi olan eğlenceli bir ifade gibi geldi. Python daki kütüphane/dictionary gibi oluyorlar ama Ruby içinde çok kullanışlılar diyerek devam edeceğim. Bir liste gibi göründükleri için bu yazıda bashetmek istedim ama tabii ki bir liste gibi çalışmıyorlar. Değerlere anahtar belirleniyor ve konumları bir şey ifade etmiyor, yani index kavramının düzensiz karşılığı gibi (: Eğer Hash içerisinde bir öğeyi sorgulamak isterseniz yani bir anahtar/key in olup olmadığını kontrol etmek isterseniz ise, şunu kullanabilirsiniz:

     kayitListesi = {a: 1, b:2, c:3, d:4}

     kayitListesi.key?(:a)

Yukarıdaki tüm sorgulamalar "true" döndürüyor. Her ne kadar negatif sonuç döndüren testler çok sevilesi ve tanışılası şeyler olsa da liste içeriği kontrolleri için bunlardan fazlasına ihtiyaç olmadığını düşünüyorum.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER