BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Detayları belli olmayan bir uygulamanın, çalıştırmadan, 32bit için 64bit için mi uygun olduğunu nasıl anlarım?

0

Eğer bilgisayarınızı sadece belli düzeyde kullanıp bırakmıyorsanız, yani internete girip dizi izlesem yeter ya da şunu oynuyorum başından kalkıyorum gibi cümeller kurmuyorsanız, muhtemelen onunla zaman geçiriyorsunuz demektir. Yıllar içerisinde birbirinden farklı yararlı, yararsız da onlarca program kullanmış olma ihtimaliniz de yüksek. Bunların yanında eğer kendi sisteminiz de kendiniz kuruyorsanız ne işe yaradığı ya da nerden geldiği belli olmaya bir çok uygulama ile de uğraşmışsınızdır diye tahmin ediyorum. En azından meta/bilgi kısımları tamamen dolu olmayan uygulamalarda. Eskiden bu sıkıntıyı pek duymasak da 64bit işletim sistemleri yayıldığından beri bilgisayarınızda özellikle windows ise sürekli bir ikileşme, taraf seçme eğilimi sezmiş olabilirsiniz zira bu fazlasıyla önemli. 64bit her ne kadar yeni dah çok veriyi daha hızlı işleyen yapıları sağlasa da uzun bir süre daha tek ikili olarak kalmayacaktır. Bir çok yeni teknoloji gibi donanım yaygınlığını gerektirdiği için yavaş yavaş yayılacaktır. Uzun yıllar bir çok donanım parçasının 64bit sistemler için sürücüsü bulunmuyordu ya da 32bit olan bilgisayarına 64bit program yüklemeye çalışıp sorunlar yaşayan çok insan oluyordu, şimdilerde bu tip sorunlar biraz azalsa da bir gün yine karşınıza hangi ikilemeyi sevdiği belli olmayan bir uygulama çıkabilir. 

Bu arada bu sistemlerin uyumsuz uygulamaları birbirlerinde çalıştırması da mümkün olabilir. Bunlar arasındaki temel fark RAM i işleme yeteneğinden kaynaklanıyor. Mesela 32bit bir uygulamayı 64bit te çalıştırırken RAM in 4GB üstünde kullanmanız imkansız hale geliyor gibi. 

Bir uygulamanın hangi ikilemeye göre hazırlandığını anlamak için tabii ki en iyi seçenek uygulamayı indirirken, indirdiğiniz yerde 64bit mi 32bit mi diye belirlendiği görmek. Onun için çok geç ise, uygulamaya sağ tıklayıp, özelliklerden detaylarını inceleyebilirsiniz. Orada da bir şey yazmıyor ise; uygulamayı açmadan sadece "Notepad" ya da "Notepad++" (Tavsiye) ile içeriğine bakıp hangi türe çalışan bir uygulama olduğunu nasıl anlayacağımıza bakalım:

Notepad ya da Notepad++ ile yeni bir text açın ve uygulamayı içeriye taşıyıp bırakın, uygulamanın boyutuna göre okuma süresi değişse de eğer yüzlerce MBlik bir şey değils birkaç saniyede çoğu anlamsız işaretlerden oluşan bir döküm karşınıza gelecektir. 

Dökümün en tepesinde şunlardan biri yazıyor olabilir ve cevabınızı almış olabilirsiniz:

Yazmıyorsa "Ctrl + F" ile arama yapın ve "PE" harflerini aratın, bu harflerin gözüktüğü bir yerde muhtemelen 2 boşluk bırakarak aşağıdaki gibi bir yapı bulma ihtimaliniz yüksek. Ona göre de cevabı anlayabilirsiniz. Bu benim de başka bir kaynaktan bulduğum bir çözümdü ama 7-8 uygulama için test ettim ve hepsinde ya yukarıdaki gibi bir ibare ya da aşağıdaki gibi bir yapı buldum:

32bit için: "PE L"
64bit için: "PE d†"

Eğer Hex-Editor ile dosyayı inceliyorsanız, "PE"nin (PE\0\0) konumu "0x3C"

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER