BİLGİ SAYAMIYORUM beta

RSS nedir? Neden, nasıl kullanılır?

0

RSS ( Really Simple Syndication ) kelime olarak çok basit birleştirme anlamına gelir. Genel olarak sıkça güncellenen bir veri listesini XML olarak yayınlamak için kullanılır. Rss feed bu listelerin genel adıdır. Genel kullanım alanları:

Rss, kayıt olma eylemiyle kullanılır. Gerçekten tavsiye edebileceğim tek rss okuyucu google reader dır.

Blogların en altında, sitelerin üst-alt köşelerinde, genellikle twitter, facebook sayfa ikonlarının yanında yer alan rss ikonundan xml url sini alabilirsiniz. 

Bu xml sayfasının adresini (url) google reader daki yeni kayıt ekle ( add a subscription ) butonunu kullanarak kendi reader ınıza ekleyin. Başka rss readerlarında da işlem bu şekilde işlemektedir. 

Mesela türkçe blogların genellikle en altında yer alan kaydol : kayıtlar atom adresinin linkini kendi okuyucunuza ( reader) eklerseniz, o bloga girmeye gerek kalmadan burdan tüm girdileri takip edebilirsiniz. Aynı şey haber ya da benzeri siteler için de geçerli. 

Blogspot ( blogger ) siteleri başta olmak üzere, google connect olan siteleri takibe alarak da direkt olarak onu google reader ınıza eklemiş olursunuz.

Movie Smoker a girip sağ taraftan izleyerek ya da sayfanın en altındaki kaydol rss bağlantısını okuyucunuza (rss reader) ekleyerek test edebilirsiniz.

Rss sistemi bir çok mail grubuna üyelik gibi düşünülebilinir. Ancak bu basitliğine rağmen çok daha gelişmiştir. Özellikle google reader da bunları ayıklabilir ve veri akışını daha kolay şekillendirebilirsiniz. Basit teknolojisine rağmen çok kullanışlı bir internet aracıdır. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER