BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Wolfram Alpha nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

0

Wolfram Alpha çıkış itibariyle sadece ingilizce komutlara cevap veren bir arama motorudur. Ancak bu arama motorunun çalışma şekli google ya da bing arama motorlarınınki gibi değildir. Wolfram için çok geniş bir topluluk tarafından güncellenen ve etkilenen, hesaplamalı bilgi arama motoru demek daha doğru olacaktır. Diğer bir taraftan, belirli bilgiler dahilinde çalışan wikipedia özelliği gösteren google demenin de bir sakıncası olmayacaktır. (: 

İngilizce olarak herhangi bir bilgi aratıp onunla ilgili kaynaklara ulaşmak yerine bilgilerin kendilerine ulaşmanızı sağlayan bu sistem, gerçekten çok başarılı ve başladığı günden bu yana her alanda çok gelişti. Wolfram bu bilgi motorunun dışında başka bir çok projede de gelişim gösterdi. Özellikle matematik ile uğraşanlar için de bir çok yarar sağlamaya başladı. (Wolfram Mathematica)

Bilgi bankası olmasının avantajlarından biri de matematiksel ve istatistiksel hesaplamaları detaylı olarak yapabilmesi. 

Bu link ile ya da aşağıdaki imaj ile siteye ulaşabilirsiniz.

 

Wolfram Alpha nın çalışma şekli de aslında herhangi bir arama motorundan farklı ve zor değil. Arama kutusuna istediğiniz kelime(leri) giriyorsunuz. Çıkan sonuçlar onlarca etiket dahilinde size sunuluyor. 

Mesela arama kutusuna "turkey" (Türkiye) yazarak bir deneme yapabiliriz. Bu arama sonucunda Türkiye ile ilgili onlarca başlıkta tutulan bilgi karşımıza geliyor. 

 

Türkiye'nin uluslararası bağlamda ismi, yeri kodu gibi bilgilerin yanında detaylıca belirtilmiş, kültürel ve sosyal bilgiler de listelenmiştir. 

 

Daha spesifik bir arama yapmak gerekirse "set theory" (küme teorisi) diye arama yapabiliriz.  

Wolfram Alpha ve Wolfram bilgi ve matematik konusunda gerçekten ilgi çekici gelişmeler göstermiştir. Bu çerçevede mobil aplikasyonlar, sitelerde kullanılmak üzere hazırlanan ufak aygıtlar (widget), geliştirici öğeleri ve tabii ki Mathematica da incelenmesi gereken öğelerdir. 



Wolfram çok geniş bir topluluk olmanın yanında, yardımsever yeni insanları da kabul etmekten çekinmeyen bir birlik eğer ilgiliyseniz siz de bu konuda destek gösterebilirsiniz. Wolfram Alpha - Katıl

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER