Microsoft SQL Server Management Studio Express kendi bilgisayarınızda ya da uzak bir sunucuda tutulan veritabanlarına bağlanıp onları yönetmenizi sağlayan işlevsel bir yazılım. Seçenekleri itibariyle geliştiricileri çok işine yarayan bir çok özelliğin yanında, işlemlerinizi kolaylaştırmak adına birçok eklentisi de mevcut.
Günlük bilgisayar kullanıcıları çok dikkat etmese de Microsoft'un ücretsiz olarak dağıttı birçok yazılım mevcut. Özellikle geliştiricilerin işine yarayan en önemlilerinden biri de SQL Server Management Studio Express. SQL sunucu ve veritabanlarını yönetmek için başka seçenekler mevcut olsa da bu program en kullanışlılarından biri.
Kullanımı ise diğer Microsoft yazılımlarında da olduğu üzere gayet basit. Ama herşeyden önce tabii ki yönetmek için bir SQL veritabanına (server) ihtiyacınız var. Bununla ilgili olarak şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
SQL Server yüklemelerinin bazılarında Management Studio Express yüklemek de seçenek olarak sunulmaktadır. Bunun dışında ayrı olarak da yazılımı
buradanindirebilirsiniz. Burada dil tercihini yaptıktan sonra işletim sisteminize göre olan kurulum dosyasını seçmelisiniz. Zaten seçenek olarak da 32bit (x86) ve 64bit (x64) görülebilinir.
Kurulum dosyasını indirip çalıştırın. Klasik olarak yükleme seçeneklerinden ibaret bir başlatma olacaktır. Dilinize göre devam diyerek (next) penceleri geçin. Eğer zaten yüklü bir sürümünüz varsa ya da bu dosya işletim sisteminizin tipine uygun değilse bir uyarı gözükecektir. Bunları olmadan kurulumu bitirin.
Programı açtığınızda size direk yeni bir bağlantı oluşturmak ister misiniz diye soracaktır. Aynı kutuya daha sonra üstteki menüden "File" listesinden "Connect Object Explorer..." diyerek ulaşabilirsiniz.
Açılan pencere dahilinde, sunucu (server) adını veya ipsini, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmelisiniz. Ayrıca kimlik doğrulama (authentication) tipini de seçmelisiniz. Her ne kadar genellikle "SQL Server Authentication" ı işaretleyecek olsanız da, kullanacağınız sql veritabanı o an fiziksel olarak kullandığınız bilgisayar içerisinde ise "Windows Authentication" ı kullanmanız gerekiyor. Server tipinin (type) "Database Engine" olmasına dikkat edin. "Sql Server Compact" seçeneğini seçmeniz gerekiyorsa bunu biliyor olursunuz zaten (:
Daha fazla seçenek için "Options" düğmesini kullanabilirsiniz, burada ise karşınıza geleceklerden bazıları:
- Kendiliğinden (default server) bağlanmasını istediğiniz sunucuyu (server) seçebilirsiniz.
- Ağ protoköllerini ve paket boyutlarını değiştirebilirsiniz. (network)
- Bağlantı ve uygulama yürütme zaman aşımları süresini değiştirebilirsiniz. (timeout)
Bilgileri doldurmayı tamamladıktan sonra sunucunuza bağlanabilirsiniz. (connect) Veritabanları listesine "Databases" diyerek ulaşabilirsiniz. Security, Server Objects, Replication, Management ise sunucu ile ilgili yetkileri, düzenlemeleri ve daha onlarca işlemi yapabilmenizi sağlar. Sadece kendi veritabanınız üzerinde işlemler yaparken, sunucu kendi bilgisayarınızda olduğunda "Security"den kullanıcı yönetmek dışında, bunları kullanmaya muhtemelen ihtiyaç duymacaksınız. Tabii bu ihtimal bunları öğrenmemenizi gerektirmiyor. Ancak bu yazı dahilinde onlara değinmeyeceğim.
Eğer giriş yaparken belirttiğiniz kullanıcı adı sadece belirli veritabanlarına (database) giriş yapmanıza izin veriyorsa, o veritabanı dışındakileri sol taraftaki listede görseniz bile onlara giriş yapamazsınız.
Bu liste sunucu (server) dahilinde bulunan tüm veritabanlarını göstermektedir. Barındırma hizmeti veren firmaların sunucularında onlarca veritabanı tutulduğu için bu listeleri görüntülüyor olacaksınız. Ancak bu isimlerin görünmesi orta düzeyli siteler için güvenlik açısından bir tehlike teşkil etmiyor. Zaten siteniz ya da projeniz büyürse muhtemelen içinde sadece sizin veritabanlarınız olan bir sunucuya geçmek isteyeceksinizdir. (hem güvenlik, hem hız açısından gerekli)
Sahip olduğunuz veritabanını listeden bulduktan sonra yanındaki "+" artı işareti ile açın.
Burada göreceğiniz üzere kendi veritabanınızı yönetmek için olan seçenekler gözükecektir. Bu anlatım yeni başlayanlara yönelik olduğu için sadece birkaç öğreden bahsedeğim.
- "Tables" tablolarınızın bulunduğu kısımdır. Üstüne sağ tıklayıp "New Table" diyerek yeni tablo oluşturabilirsiniz.
- "Programmability" içindeki "Stored Procedures" içerisinde ise tablolarla işlem yapmak için kullandığınız prosedürler bulunmaktadır.
Bu yazının devamında inceleyebilirsiniz:
Sql içinde yapılan işlemlere dair, Bilgi Sayamıyorum'da yer alan programlama ve diğer inceleme yazıları için, "sql" diye arama yapabilir ya da
buradan direk olarak onlara ulaşabilirsiniz.